odgledao sam ju?e najnoviju epizodu Enterprisea pa se ne[?]to mislim o ideji koja je iskori[?]tena u epizodi, alieni oteli izvjestan broj ljudi iz amerike u doba kauboja i odveli ih na neki planet da im budu radna snaga - robovska - pri izgradnji kolonije. ljudi se ubrzo pobunili pokorili aliene, uni[?]tili svu naprednu tehnologiju i narednih tristotinjak godina ostali na nivou kauboja (alieni zamjenjuju indijance

)
e sad, mene zanima koliko bi ljudi trebalo biti u grupi da bi bila zastupljena sva potrebna znanja za odrĹžanje civilizacije na istom nivou
(spomenuto je da je kolonija imala 6000 ljudi nakon tihpar stotina godina [?]to mi je jako malo) pokazano je da imaju pu[?]ke (win?esterke) i koltove
a ?ini mi se da je za proizvodnju toga potrebno ne[?]to vi[?]e no [?]to seoski kova? ima i zna.
zamislimo situaciju u ovo na[?]e doba, do?e do nekakve globalne katastrofe (kao [?]to je na primjer opisano u danu trifida) u kojoj bi nestalo
ve?eg djela populacije (na primjer 99% ) da li bi preĹživjeli bili u stanju nastaviti pribliĹžno isti nivo civilizacije - proizvodnja kompjutera i sl. ili bi nazadovali na nivo od prije 100 - 150
odnosno da budemo malo optimisti?niji, :rolleyes: koliko bi ljudi - pripadnika raznih profesija trebali za osnivanje kakve vanzemaljske kolonije a da bi se osiguralo da doti?na bude samostalna a da ne zavr[?]i kao srednjevjekovno feudalno selo