Pa, dobro, zar ja prvi?

Možda je ipak meni lakše nego vama...
Ukupan utisak mi je sličan prethodnim brojevima...
Ima tu svačega, za svakoga, dosta dobro pisanja, ali i neujednačenosti - od gotovo priča iz pedesetih, do
krajnje modernih storija...
Ali, kao što smo čuli od jednog od urednika, to je, očito, bila i namera...
Vrhunac UBIQ-a 4 su, po meni, dve priče: Vilinska krv - Milene Benini i Uski put - Eda Barola.
Vilinska krv je fantasy sa primesama steampunka, kako pravilno primećuju urednici u predgovoru. Priča glatko teče, jezik je lep, asocijacije koje budi zanimljive. Možda će zagriženim ljubiteljima fantasy-ja ovo biti tek kratki teaser za nekakav beskrajni serijal, ali meni deluje sasvim na mestu i ovakva.
Ed Barol, s druge strane, otvara priču kao kakav francuski SF Andrevona ili Dunyacha, ili Robinsonov Short Sharp Shock, ali razlog rastakanju junakove stvarnosti polako postaje sve SF-ičniji... Ed moralne dileme junaka razrešava prilično radikalno za moj ukus, ali ne može se osporiti da je ova priča prilično originalna i nadasve zanimljiva.
Slede veoma dobre priče trilinga odličnih spisateljica, priče kojima se malo toga može zameriti sa književnog stanovišta, osim da su pomalo ili tematski ili sadržajno anahrone, pa sam ih čitao sa povremenim bljeskovima
već viđenog. U pitanju su priče Biljane Mateljan (Ispjevati zoru), Veronike Santo (Badnjak, 1994) i Lidije Beatović (Posljednji dani Ivana Groznog).
Mladen Kopjar (Izvadak) i Mario Glavaš (Baba) su, nasuprot tome, možda previše moderni za moje pojmove. Prvi se poigrava sa dosta duha sa hororom, ali povremeno nenamerno prelazeći u grotesku; dok se drugi sa još više duha se poigrava sa bliskom budućnošću, ali polako postajući preeksplicitan.
Ostale priče nisu mi toliko prijale, iako je većina njih veoma solidna sa književnog stanovišta.
Sastanak sa Volginom Nade Mihaljević ima problem samo s činjenicom da je ta priča već ranije ispričana u Farenhajtu 451. Pahomijev paradoks Gordane Kokanović-Krušelj moram da priznam da nisam do kraja razumeo, ali me nije ni previše zaintrigirao tokom čitanja. Priča 19.5 kb tandema Zoran Pilić i Dario Rukavina mi je previše postmoderna za današnje vreme. S druge strane, Brana Sanje Tenjer mi je previše
ženska, a Kraljičina elegija Marka Fančovića pripada žanru i ispričana je stilom koji mi je potpuno stran...