Tomislav Sakic wrote:To tekst, a izvedba, prijelom, urednicki rad, izgled, dojam? Priznaj, tekstove smo mogli i sapirografirati ili staviti onlajn, a mi - staromodni casopis napravismo?!

Pa, idemo redom. Tražili ste, čitajte!
Opća izvedba - jako dobra. Jedan prijatelj je nazvao UBIQ "knjigolikim", ali nije to izrekao kao pokudu, naprotiv. U istinu, stvar više izgleda kao knjiga. Tisak se ponegdje malo razlio, ali božemoj. Solidnost uveza pokazat će vrijeme - doslovce. Naime, vidjet ćemo koliko čitanja te inog maltretiranja će primjerci uspjeti izdržati. Nadam se, puno.
Prijelom. Lijep, ali... Bijela slova na crnoj podlozi uvijek bolje izgledaju na ekranu tijekom prijeloma, negoli kad se stvar otisne. K tome, takav prijelom ždere crnu boju, koja se pak zna razmazivati itd. Srećom, takva rješenja u UBIQ-u 1 nisu česta. Inače mi se prijelom sviđa, vrlo je pregledan i čitak, osobito držim uspjelo rješenje kako su složene bibliografije, tj. dvostupčano.
A propos, znam da je bilo rasprave o dvostupčanom prijelomu, ali je prevladalo jednostupčano rješenje.
Urednički rad. Budući da si me kooptirao u uredništvo, nisam siguran da će moji hvalospjevi zvučati uvjerljivo. No, kad me već pitaš ovako javno, odgovorit ću Ti. Znam koliko ste truda uložili Ti i Žiljak, a to se i vidi. Ne ću javno objaviti koliko smo se Žiljak i ja ping-pongali s mojim tekstom o Heinleinu, no Žiljakova intencija je bila jasna: istjerivao je tekst koji će poslužiti kao uzorak za biografske tekstove. Koliko je u tome uspio, neka sudi šira publika, tu sam
zbilja pristran.
I još o uredničkom radu. Izbor priloga do sada ukazuje na stanoviti elitizam u pristupu, s čime osobno nemam problema. Ako je ideja prikazati vrhunac produkcije, za sada uredništvu ide dobro! Tako i treba biti, jer poligoni za temeljnu obuku ionako postoje. Hoće li s porastom količine i kvalitete radova autora hrvatske spekulativne fikcije ostati rupa na način da će i dalje nedostajati mjesečnik, i to ćemo vidjeti. Naime, "Futura" je (nominalno) (još uvijek) živući pothvat, i ona u cijeloj računici predstavlja nepoznanicu, premda je možemo aproksimirati na jedan broj godišnje, bez hrvatskih autora.
Redaktura, lektura, korektura. Osobno, mislim da je dobra ideja prepustiti autorima izbor na koji način se piše upravni govor - navodnicima ili crticama. Razmišljam to primijeniti u "Parseku" (do sad sam sve uniformno rješavao navodnicima zbog ekonomiziranja s prostorom, ali gazi me količina materijala), no čitam u uputama neka se u buduće u UBIQ-u upravni govor odvaja crticama. Malo sam zbunjen. I još. Ne slažem se s ispuštanjem točkice iza broja godine u slučajevima ako iza istog ide neka interpunkcija, uključujući i stavljanje broja u zagrade. No, taj pristup je odluka uredništva u smislu koja će se pravopisna rješenja primijenjivati. Inače nemam zamjerki, očite griješke poput tipfelera i tsl. nisam našao.
Miscelanea. Razne sitnice, prividno nebitne, jako dižu dojam. Ističem u pozitivnom smislu, primjerice, zahvala Igoru Tabaku za prebacivanje bibliografije Živka Prodanovića u elektroničku formu.
Opći dojam: izvrstan, bez minusa. Nešto ovakvo je višegodišnja potreba, a izvedba je nadmašila očekivanja!