by Tomislav Sakic » 21 May 2010, 12:10
Film Moon je dosta površan film. Dobio sam mlade kad sam čuo nasnimljeni zvuk traktora koji prati zvuk vožnje roverima po Mjesecu... Jedan jedini zanimljivi moment je twist u pripovjednoj perspektivi kada se budi idući klon, pa par minuta ne znamo da naš dosadašnji fokalizator, lik kroz koji smo dosad pratili radnju, tj. raniji klon, leži u susjednoj sobi, a da je ovo dvojnik. Inače je sve dosta plitko, i film se iživljava u oh-tako-polaganoj atmosferi otuđenja i tišine karakterističnoj za sve filmove o bazama i kompjutorima (te ljudskom identitetu) još tamo od 2001. pa do Gattace, s predvidljivom radnjom, zapletom i krajem.
Mislim da je riječ o mainstream filmu koji povlači teme iz SF-a i otkriva toplu vodu nežanrovskim krugovima; najnoviji trend zadnjih godina (Atwood, McCarthy). Još samo nedostaje neki pametnjaković da izjavi kako to nije SF jer nema aliena i čudovišta, nego je to film o ljudskom identitetu. No u svako slučaju je barem originalniji od one gnjavatorske Ceste (loš film; nepodnošljivo iritantan roman).
(I da, slažem se da je objašnjenje s jamom u komunikacijama neodrživ već u današnje vrijeme, a kamoli u vrijeme kolonizacije Mjeseca.)