Brumiko wrote:Inače, što se tiče očekivanja ozbiljnosti...ne znam, ali već sam se naslušal, pogotovo glede znanstvene fantastike, takvih izjava da netko od xyz filma "ne traži ozbiljnost". Moram priznati da mi to baš nije jasno...bez uvrede, naravno. Naime:
Da se radi o nekom drugom žanru, što bi bilo iznimno lako postići izbacivanjem kukaca i svemirskog okružja, svi bi se zgražali kakvo je to megagovno od filma...osim ako se neka sisulja ne bi prošetala v toplesu.
Budući da se događa u svemiru i sa nekakvim svemircima, to jest budući da je, kao, nekakav SF, odjednom masa ljudi veli: "Ma, to je samo film od kojeg ne tražim ozbiljnost." Halo? U čemu je štos?
Traži li uopće itko ikakvu "ozbiljnost" od bilo kojeg filma? Okay, jasno je da je film - film, a ne lekcija iz, kaja znam, fizike, ali majkumu, pa i čista fantastika treba biti koliko-tolko suvisla te ne bi smjela podcjenjivati inteligenciju čak ispodprosječnog te polupismenog homo sapiensa.
U tom smislu,
ja tražim ozbiljnost od filma!

Iskreno, mislim da tu famoznu "ozbiljnost" tražiš na krivom mjestu.
Glede realnosti... mi ipak govorimo o Hollywoodu.
U snimanje Starship Troopersa je uloženo 105,000,000 dolara (
*).
Za vrijednost od 105,000,000 dolara ti imaš film u kojem svemirske brodove pogađaju neke neobične plave stvari, nakon čega oni - prilično efektno - eksplodiraju. Naravno, sve se to događa u najljepšoj maniri sada već općeprihvaćenih
fireball eksplozija kataklizmičkih razmjera...
Znači, u svom tom novcu nema niti jednog čovjeka koji bi rekao: "Jebote, onakve eksplozije kakve vi prikazujete nisu moguće u vakuumu."
(za potrebe diskursa ćemo se praviti da je to jedini gaf)Ti, kao gledatelj, kupuješ pravo na gledanje njihove uobrazilje, i tebe nitko ne podcjenjuje! Ne, ti tražiš laku zabavu, pošteno platiš za tu istu laku zabavu i mirno oteturaš kući - znajući da si se lako zabavio.
To je Hollywood.
Ako tražiš težu zabavu, gledaj Tarkovskog, gledaj Goddarda, gledaj Langa, to ti nitko ne priječi.
Iako! Meni je ovo iznimno dopadljiv i simpatičan film.
Nego, sada kada si već spomenuo lake zabave, čisto me interesira... što, recimo, misliš o Carpenteru? O meni najnajnaj
Escape from Nueva York,
They live i
Dark Star? Skriva li se nešto iza Carpenterovog nonšalantnog trešerskog tona, ili je to samo moja uobrazilja?
P.S. Još jednom za Carpentera --->