Šećer

Astronomija, geologija, botanika ...

Moderator: Xaotix

Šećer

Unread postby Izitpajn » 20 Feb 2009, 09:18

Zna li netko (Žare?) zašto je danas smeđi šećer toliko skuplji od bijelog iako je riječ o nerafiniranom proizvodu? Je li moguće da je bijeli šećer ušao u široku upotrebu samo zato jer je bijel te stoga "čist i neokaljan" pa je cijena jednostavno odraz količine i jednostavnosti industrijskog procesa, nasuprot činjenici da se smeđi šećer proizvede ručno tako da ga se izvadi iz pokretne trake na pola procesa?

Ako je tako, onda ovo možemo staviti i u društvene znanosti pod "Primjeri ljudske gluposti" jer, jebote, znate li vi koliko su neki smeđi šećeti BOLJI od bijelog???
User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
 
Posts: 3802
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik

Re: Šećer

Unread postby Milena » 20 Feb 2009, 10:27

Koliko ja znam, neki smeđi šećeri su skuplji zato što se uvoze (oni koji nisu rađeni od repice, nego od trske), dok su drugi skuplji zato što -- čuh to iz relativno pouzdanog izvora -- ih neki proizvođači rade tako što farbaju obični bijeli šećer, jer im je to jednostavnije s obzirom na postojeću opremu/tehnologiju. A zašto ih farbaju? Pa, zato što onda izgleda kao da je manje rafiniran, tj. kao da je zdraviji itd. itd.
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)
User avatar
Milena
The Q
 
Posts: 1314
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo

Re: Šećer

Unread postby uglib » 20 Feb 2009, 10:46

Milena wrote:farbaju obični bijeli šećer


Na to sam već posumnjala. Zato, dakle tolika razlika između smeđih šećera. Čisti bezobrazluk.

Navodno smeđi šećer nije ništa puno zdraviji od bijelog, tek nešto malo manje štetan. Kako god bilo, smeđi, pravi, ne onaj pofarbani, ima osebujniji okus.
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)
User avatar
uglib
Pa'u 10. razine
 
Posts: 481
Joined: 11 Sep 2006, 12:18

Re: Šećer

Unread postby Xaotix » 20 Feb 2009, 14:48

Sad bi se jbt mogao javiti s potvrdom ili ispravkom netočnog navoda...
Smeđi šećer kojeg nama prodaju je isto rafiniran kao i bijeli. Pravi smeđi šećer se prepoznaje po tome što je pun vlakana i melase, i voli se zgrudati u nedefiniranu gvalju čim ga se ostavi malo duže.
Tehnički, manje je sladak od bijelog, i samim time ne napucava toliko ugljikohidrata u organizam. No, kako ga ljudi obično u kavu/kolače/čaj trpaju duplo više od bijelog kako bi dobili istu slatkoću, svodi im se na isto.

Ovo je ukratko prenesena rasprava nekoliko biologa, kemičara i prehrambenjaka. Cijena je viša jer je smeđi šećer na glasu kao zdraviji, a za navodno zdravlje će svi više platiti.
Randomness is strong with this one!
User avatar
Xaotix
The Source
 
Posts: 2661
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Šećer

Unread postby jbt » 24 Feb 2009, 10:39

Pivo, vino, meso, mlijeko. Tehnologije kojima vladam i o kojima sam spreman suvereno raspravljati. Shetjer malo manje. Ono sto znam je: smedji smecer je saharoza s ostacima melase, zato je smedj(melasa je crno smedja). Melasa od secerne trske je ukuhani sirup od iscijedjene secerne trske uz dodatak sumpor(IV)oksida kao konzervansa. Ili, melasa od secerne repice, koja je ostatak od industrijske proizvodnje secera iz spomenute repice. Smedji secer, kojeg se na nasem trzistu moze naci, je verzija s drugom melasom. Onaj, kojeg se nalazi u regijama koje uzgajaju secernu trsku, je smedj zbog prve verzije melase. Mkay? Sad krenimo na pitanja.

Koja vlakna bi se tocno mogla nac unutra, neam pojma, valjda ista zdrava vlakna u pivu stoje. Vlakna nemaju otkud niti kako doci u proizvod, jedino da ih netko iz pizdarije dodaje.
Pravi smedji secer je nerafinirana melasa secerne trske i posto je nerafiniran, fino je napunjen smecem i govancima. Lazni smedji secer je obican secer s dodanom melasom iz secerne repice, dakle umjetno napunjen govnima i smecem. Rafiniranje je korisno. Rafiniranje je tamo jerbo je industrija skuzila da ako prodajes nesto sto izgleda cisto, a usput i je, nemas problema s mrtvim musterijama.
Tehnicki, slatkoca i kolicina UH prenesenih u organizam nemaju nikakve veze jedno s drugim. Imaju isto veze ko pingvinska migracija s mongolskim hordama. Kolicina energije prenesene u organizam je ovisna o masi pojedenog shetjera. Mos ti bit debel kolko oces i uvjeravat se da si debel zbog zlog bijelog secera, debel si jerbo se ne kreces i zderes smetje.
Cijena JEST odraz jednostavnosti industrijskog procesa.
Okus shetjera je - sladak. To je to. Sve ostalo sto se da okusiti su necistoce. Pravi secer je samo sladak.
Rasizam nema veze s proizvodnjom shetjera iako je u jednom trenu u ljudskoj povijesti imao jako puno veze.

Dakle, Milenina zadnja recenica je u potpunosti tocna. Ljudi su kreteni i uspijevaju nekako doci do zakljucka "manje rafinirano, dakle zdravo" dok je istina "rafinirano, dakle zdravo".
Stavljaj u "Primjeri ljudske gluposti"
Blood for the Blood God!!

engi
User avatar
jbt
Mrgud
 
Posts: 889
Joined: 13 Jul 2005, 11:16
Location: Zg, Ri, Vž

Re: Šećer

Unread postby Xaotix » 24 Feb 2009, 15:19

jbt wrote:Koja vlakna bi se tocno mogla nac unutra, neam pojma...

Kako nemaš pojma?
jbt wrote:Pravi smedji secer je nerafinirana melasa secerne trske i posto je nerafiniran, fino je napunjen smecem i govancima.

"Vlakna" = smece i govanca. To bi nekako odgovaralo teksturi pod nepcem :lol:

Što se slatkoće tiče, hvala na ispravku. Htjedoh reći da je udio same saharoze u smeđem šećeru manji (nauštrb govanaca), pa je žličica istog manje slatka. No nakon svih spomennutih govanaca... Držat ću se meda (ne želim znati otkud iz pčele izlazi, OK?)
Randomness is strong with this one!
User avatar
Xaotix
The Source
 
Posts: 2661
Joined: 19 Apr 2005, 12:55
Location: Schrodingerova kutija

Re: Šećer

Unread postby Izitpajn » 24 Feb 2009, 17:35

Čisto za zapisnik: nikad mi nije padalo na pamet kupovati nešto zato jer je, khm, zdravo. meni smeđi šećer samo ima bolji okus.

Hvala na odgovorima ;)
User avatar
Izitpajn
Shai-Hulud
 
Posts: 3802
Joined: 10 Nov 2003, 17:42
Location: Sesvete Republjik

Re: Šećer

Unread postby jbt » 24 Feb 2009, 18:34

Tom sam recenicom htio izraziti svoju nevjericu da netko uopce moze vjerovati da nekakovih vlakana ima unutra. "nemam pojma" znaci "nema ni pod razno, kakva su to glupa pitanja".

Pod "smece i govanca" sam mislio ono sto se zove "pepeo" u strucnim publikacijama. To je ono anorgansko sto ostane nakon termicke analize secera(ili druge tvari) sagorijevanjem do kraja. Los secer(a i druge tvari) ima velik sadrzaj pepela. To mu mijenja boju, okus i neke druge karakteristike. O slatkoci ne mogu komentirati, nemam pojma o tome.

Pcele bljuju med u satje.
Blood for the Blood God!!

engi
User avatar
jbt
Mrgud
 
Posts: 889
Joined: 13 Jul 2005, 11:16
Location: Zg, Ri, Vž

Re: Šećer

Unread postby uglib » 25 Feb 2009, 01:24

Dakle, smeće i govanca, mogla sam si misliti da je nešto takvo u igri i da mi je zato smeđi šećer bolji od bijelog.
Iskreno, simpatičniji mi je taj tzv. pepeo od nekakve Cromos farbe.
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)
User avatar
uglib
Pa'u 10. razine
 
Posts: 481
Joined: 11 Sep 2006, 12:18

Re: Šećer

Unread postby jbt » 25 Feb 2009, 14:47

Da nisi ti mene krivo shvatila? Smedji ima mnogo vise toga(pepela) od bijelog, zato je smedj. I kad si i gdje jela Cromos farbu?
Blood for the Blood God!!

engi
User avatar
jbt
Mrgud
 
Posts: 889
Joined: 13 Jul 2005, 11:16
Location: Zg, Ri, Vž

Re: Šećer

Unread postby uglib » 26 Feb 2009, 10:41

Savršeno sam te shvatila. Što god bio taj pepeo, s njim mi je šećer finiji. :zubo:

Ne znam kad sam i gdje jela Cromos farbu, ali navodno jesam, ako ne baš farbu, onda nekakve aditive u nečemu. Nekoć davno, ima tome nekih 20 godina, rekao mi je netko tko je radio u Cromosu da oni ne proizvode samo boje i lakove nego i aditive za prehrambene proizvode, uključujući i kruh. Možda me zafrkavao. :scratch:

Nedavno je bila neka emisija u kojoj je spomenut cromosov odjel za kemijska istraživanja koji je za Juge bio vrlo jak i da je sramota što se je dozvolillo da se rasturi te danas više nemamo ništa slično. Pretpostavljam da se tamo nisu bavili samo bojama i lakovima.

Btw. sad me već zbilja zanima gdje se proizvode svi oni silni E (broj taj i taj), pojačivaći okusa i ini dodaci koji se stavljaju u sve i svašta što trpamo u usta? I što oni zapravo jesu, od čega se sastoje?

Jasno mi je da pepeo u smeđem šećeru nije aditiv već nusprodukt.
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)
User avatar
uglib
Pa'u 10. razine
 
Posts: 481
Joined: 11 Sep 2006, 12:18

Re: Šećer

Unread postby jbt » 27 Feb 2009, 20:26

Što god bio taj pepeo

Napisao sam sto je.

u Cromosu da oni ne proizvode samo boje i lakove nego i aditive za prehrambene proizvode, uključujući i kruh.

Jok, ja sam malo glup, prehrambene boje su i dalje boje. Samo ih mozes jest.

Btw. sad me već zbilja zanima gdje se proizvode svi oni silni E (broj taj i taj), pojačivaći okusa i ini dodaci koji se stavljaju u sve i svašta što trpamo u usta? I što oni zapravo jesu, od čega se sastoje?

Redom idem.
Diljem svijeta se proizvode, tko ima pogon za kemijsku sintezu moze proizvodit sve sto sintezu zahtjeva. Isto vrijedi za ekstrakciju i ostale metode. Uzmes spinat i malo alkohola i eto ti klorofil. Malo sam to karikirao, al tako to ide u osnovi.
E broj(E number) je, paz sad...jesi spremna? Evropski broj. To je u stvari to. E znaci Evropa. Svaki od tih brojeva se sastoji od oznake E i 3 broja te tako dobijes oznaku koja nije suluda vec ju je jednostavno navoditi na proizvodima. Probaj ti pisati i izgovarati natrij-etil-para-hidroksibenzoat umjesto E215. Posto ima 2 znas da je konzervans, 15i na listi konzervansa.
Spojevi oznaceni E brojem su aditivi hrani. Organski su. Sastoje se od ugljika, kisika, vodika i raznog. Razno je: natrij, kalij, zeljezo, bakar... Nisu otrov, majko mila sta mi jedemo, umireeeeeem, nego su tvari kojima cinimo hranu ukusnijom, trajnijom, privlacnijom. Npr., neki nam pomazu da hranu proizvedemo, poput natrij-bikarbonata(E500), to je ono bijelo sranje koje ide u kolace. Neki su antioksidansi(vitamin C, E300). Neki daju boju, poput nitrita(E250) za boju mesa(kobase uglavnom nisu dovoljno crvene bez nitrita, niste to znali, jelda?), a ktomu su u prezervativi. Sve u svemu, ima ih nekoliko za koje se utvrdilo da nisu okay, te se vise ne koristi, mislim da ih je oko 20. Al to je to. Molim da se ne panicari vise oko E brojeva, nisu grozota i bauk. Ako nesto ima E broj, to znaci da je hrana i da to mozes jest.
edit E klasa Mercedesa ima E, al ga necemo jest, molim da se moja izjava uzme u obzir na normalan nacin. Cisto informativno, ovo sam napisao jerbo sam se sjetio Izitpajnove face dok cita post. I zlog izraza na istoj dok odgovara.
Blood for the Blood God!!

engi
User avatar
jbt
Mrgud
 
Posts: 889
Joined: 13 Jul 2005, 11:16
Location: Zg, Ri, Vž

Re: Šećer

Unread postby Milena » 28 Feb 2009, 00:52

jbt wrote:(kobase uglavnom nisu dovoljno crvene bez nitrita, niste to znali, jelda?), a ktomu su u prezervativi.


Pa logično... :lol2:
I blame Hemingway. Of course, I blame Hemingway for a lot of things. Still working out how to pin global warming on him. (Snarkhunter)
User avatar
Milena
The Q
 
Posts: 1314
Joined: 05 May 2007, 13:48
Location: tu i tamo

Re: Šećer

Unread postby jbt » 28 Feb 2009, 11:51

gaf stoljeca. my bad :)
Blood for the Blood God!!

engi
User avatar
jbt
Mrgud
 
Posts: 889
Joined: 13 Jul 2005, 11:16
Location: Zg, Ri, Vž

Next

Return to Prirodne znanosti

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron