by uglib » 25 Feb 2009, 01:59
Sanjala sam prelud san i već više od dva tjedna mi ne izlazi iz glave. Moram to ovdje staviti zanimalo koga ili ne. Još se je proteglo i na javu, vrlo znakovito i upečatljivo.
Bilo je to za službenog puta u Zadru.
Bitan je podatak da sam prije spavanja čitala Ilion, dapače, zbog knjige odbila lumperaj. I kako ja to već znam, zaspala sam čitajući, negdje na pola neke rečenice. Cimerica je dva put gasila svjetlo i pokušavala mi iščupati knjigu, a ja sam se svaki put probudila i fajer na nju da što mi ima gasiti svjetlo i uzimati knjigu, zar ne vidi da čitam. I nastavljam čitati kao da ništa nije bilo, sva sretna da sam još budna.
Treći put je samo ugasila svjetlo, a ja spavam kao top i sanjam da sam u Iliju, šijuniram jednog skolika. I dok on uživa u čarima lijepe Helene, ja proučavam stvarčice koje je dobio od Afrodite, našla sam ih točno tamo gdje u knjizi piše da ih je sakrio. Od malena sam si željela biti nevidljiva i gle, zbilja stvar radi, konačno sam nevidljiva. I kud bih sad ja takva, pa neću valjda samo se klatiti noću po Troji, a već mi je i dosta tih ilijskih i ahejskih junaka, a imam i taj medaljon za teleportaciju, pa se teleportiram ravno na Olimp, u veliku dvoranu bogova. A tamo frka, bogovi u panici, Zeus ljut i grmi. Kad mi se neko približi zaustavljam dah, u knjizi piše da tako treba, da me bogovi ne primijete i rasprše. I dobro mi ide. Nitko ne primjećuje da je uljez u dvorani. Odjednom, Zeus se okrene prema meni i zagleda mi se ravno u oči. Ne usuđujem se ni pomaknuti, ni dahnuti, srce mi grlu nabija, a on raste i čelo mu se oblači, oči bijesno sijevaju. Gotova sam, vidi me! Zeuz podiže ruku u kojoj drži plamteću strelicu, zamahuje i gađa me njome.
Naglo otvorim oči, srce mi divlja i treba mi par sekundi da skužim gdje sam. Taman pomislih, dobro je, bio je to samo guba san, kad sobu iznenada zabljesne plavo svjetlo i odmah potom zaglušno tresne grom, a meni skoro srce stalo i sve to za pravo.
plavuše i vjernice definitivno bolje prolaze u životu, njih drugi čupaju iz govana
(J. Blažić)