by poison » 10 Jul 2008, 14:28
nije da se i kod nas ljudi tuku za asistentska mjesta. većinom samo čekaju da obrane diplomski i bježe. ali nađe ti se od 15-tak studenata na godini (7-20 ti je brojka koja dogura do četvrte, zavisi koliko je dobra "berba") jedan do tri, koji potajno snivaju o postdiplomskom. neki rijetki imaju mamice i tatice s velikim novčanikom, pa im je glupo daviti se na faksu. drugima ostaje da a) odustanu od cijele ideje, b) zaduže se preko glave na idućih 10-tak godina da bi platili taj postdiplomski ili c) uvale se nekom profesoru kao asistent i dobiju ga bespla.
dakle, onima koji se grebu za asistentska mjesta baš taj doktorat koji većinu odbija od te ideje je glavni pokretač.
meni, recimo, kada sanjam o tome da dobijem na lotu, prva stvar koja pada na pamet je: mogla bih si platiti postdiplomski. ovako, obzirom da su mi ulizivačke sposobnosti na niskim granama, obzirom da profka koja je iduća na redu za dobijanje asistenta nije imala pravo uzimati diplomce (neka formalno-tehnička začkoljica, žena je uredno doktorirala, ali je morala čekati dok dođe njen red za službeno napredovanje dok ne dobije pravo mentorstva) kada sam ja radila diplomski... mislim, uspjela sam ja nju impresionirati u par navrata, što organizacijom, što seminarima, što samim diplomskim, i možda bi i bilo šanse da je asistenta tražila u zadnjih pola godine. ovako... vjerojatno će, kada krene postupak odobravanja, lijepo nekog svog diplomca krenuti groomati, i to je to.
"Madness in method, that is genius."
Frank Herbert